خلاصه
مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری در سال 2002 تحت پوشش یونسکو تاسیس گردیده است. این مرکز با توجه به موافقت نامه رسمی که در مجمع عمومی یونسکو تایید شده است با یونسکو مرتبط می باشد.
موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (UNESCO) در خصوص RCUWM برای دوره سوم از فعالیت هایش اخیرا تجدید، امضاء و تبادل شده است.
RCUWM در پروژه های مربوط به برنامه استراتژیک یونسکو از طریق ظرفیت سازی، به مشارکت گذاشتن دانش و پژوهش در تراز های منطقه ای و بین المللی.
RCUWM توسط شورای حکام خود به عنوان مهمترین نهاد تصمیم گیری خود هدایت و نظارت می شود (مطابق با مواد درج شده در موافقت نامه). کشورهای عضو شورای حکام مرکز عبارتند از وزرایی از کشور های ایران (رئیس)، افغانستان، ارمنستان، بحرین، بنگلادش، مصر، آلمان، هند، عراق، کویت، لبنان، عمان، پاکستان، سویس، سوریه، تاجیکستان و یمن به همراه دبیر کل یونسکو در مدت زمان 2002 تا 2018.
از زمان آغاز سومین دوره فعالیت های مرکز که از سال 2019 آغاز شده است، کشورهای عضو شورای حکام عبارتند از: افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، بنگلادش، مصر، آلمان، هند، ایران، عراق، لبنان، عمان، پاکستان، سویس، سوریه، تاجیکستان و ترکیه.
شایان ذکر است که برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، سازمان غذا و کشاورزی (FAO)، برنامه اسکان بشر ملل متحد (UN-HABITAT)، سازمان هواشناسی جهانی (WMO) به همراه سازمان همکاری های اقتصادی (ECO)، بانک توسعه جهان اسلام (IsDB)، سازمان همکاری های ژاپن برای خاورمیانه (JCCME) و انجمن آب عمران (OWS)عبارتند از سازمان هی منطقه ای و بین المللی عضو شورای حکام مرکز.
موافقت نامه
مرکز به صورت رسمی در فوریه 2002 آغاز به کار کرده است. این اتفاق مهم در طی موافقت نامه ای که بین جمهوری اسلامی ایران و یونسکو امضاء شده و تبادل کشته است به ثمر نشسته است.
یونسکو نیاز دارد تا مراکز نوع دوم آبی زیر نظر داوری های دوره ی قرار بگیرد. اهداف اصلی این داوری ها این است که عملکرد مرکز با توجه به شرایط مرجع و همکاری ها با دستور کار یونسکو بررسی گردد (7 فوریه 2016). خرجی این داوری تصمیم گیری در ایان باره است که موافقت نامه میان یونسکو و دولت میزبان باید تجدید شود یا خیر.
بعد از آخرین ارزابی ها توسط گرهی از کارشناسان مستقل، موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و یونسکو در مورد تاسیس و بهره برداری از مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری، امضاء گردید و در ماه می 2018 تمدید شد، و در ژانویه سال 2019 به مدت 6 سال لازم الاجرا شد.
وظایف
- ارتقاء تحقیقات علمی در موضوعات و مشکلات مربوط به مدیریت آب شهری در منطقه
- ساختن و تقویت نمودن شبکه هایی برای تبادلات علمی، فنی و اطلاعات سیاست گذاری در موضوعات آب شهری در بین موسسات و افراد در منطقه و در کشورها
- توسعه و جهت دهی به فعالیت های تحقیقاتی مشارکیتی در حیطه مدیریت آب شهری، مخصوصا استفاده از مزایای ظرفیت های علمی و حرفه ای منطقهو شبکه های مناسب UNESCO-IHP و سازمان های غیر دولتی
- برنامه ریزی و ترتیب دادن فعالیت های انتقال دانش و اطلاعات در موضوعات مربوط، که شامل دوره های آموزشی بین المللی، سمپوزیوم ها و کارگاه ها، و دخالت داشتن درفعالیت های افزایش آگاهی مناسب
- توسعه برنامه قوی اطلاعات و فناوری ارتباطات برای پیشبرد اهداف مرکز
- فراهم نمودن مشاوره فنی و خدمات مشاوره ای در منطقه و در صورت نیاز فراتر از منطقه
- تولید انتشارات فنی و دیگر موارد رسانه مربوط به فعالیت های مرکز
اهداف
- فراهم نمودن حمایت از تحقیقات مشترک و پروژه های انتقال فناوری
- برگزاری دوره های آموزشی و ظرفیت سازی در سطوح مختلف
- مشارکت و شبکه سازی در سطوح منطقه ای و بین المللی
افتتاح
در فوریه سال 2002، مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری – تهران با حضور حدودا 200 نفر از سازمان های بین المللی، سفرای کشورهای منطقه، نمایندگان مجلس، مدیران ارشد و مدیرانی از سازمان های ملی و وزارتخانه ها، اساتید دانشگاه و مدیران ارشد از بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد به صورت رسمی در طی یک مهمانی افتتاح گردید. در این مهمانی ویژه، موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سازمان اموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد توسط عالیجناب بی طرف، وزیر نیرو از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران و عالیجناب ماتسورا دبیر کل یونسکو امضاء گردید.